среда, 4 мая 2011 г.

Test


  1. UNITATEA CENTRALĂ asigură:
              a)  citirea datelor de la dispozitivele de intrare
              b) efectuarea operatiilor cerute de utilizator
              c) transmiterea rezultatelor către dispozitivele de ieşire
              d) stabilizarea tensiunii la o valoare nominală de 4,5 V

  1. DISPOZITIVELE DE INTRARE:
             a) sunt: monitorul, tastatura, imprimanta, etc
             b) sunt: tastatura, mouse, cd-rom, floppy-disk, scanner, etc
             c) au rolul de a introduce datele în calculator în vederea procesării
             d) au rolul de a asigura stocarea datelor pe suport magnetic, optic, sau pe hârtie,                
                 în vederea prelucrării ulterioare a acestora 

  1. DISPOZITIVELE DE IEŞIRE:
              a) sunt monitorul, imprimanta, cd-rw, floppy-disk
              b) sunt casetofonul, microfonul, sistemul de amplificare sunet
              c) au rolul de a transmite informaţiile către utilizator
              d) asigură stocarea datelor pe suport magnetic, optic sau pe hârtie

  1. HARDWARE:
                    a) este un cuvânt care reprzintă totaliatea programelor ce rulează la un moment
                        dat în calculator
                    b) este un cuvânt care reprezintă totalitatea dispozitivelor electrice, 
                        elctromecanice, electronice, care asigură funcţionarea calculatorului
                    c) printre componentele hardware sunt: Windows XP, WordPad, Microsoft
                        Acces, sau orice alt program care rulează la un moment dat în calculator
                    d) printre componentele hardware avem: procesorul unităţii centrale, CD+ROM,
                        hard disk-ul, unităţile de memorie internă (RAM), etc

  1. SOFTWARE:
                    a) este un cuvânt care reprezintă totalitatea dispozitivelor electrice, 
                         elctromecanice, electronice, care asigură funcţionarea calculatorului
                    b) este un cuvânt care reprezintă totaliatea programelor ce rulează la un moment
                         dat în calculator
                    c) printre componentele software sunt: Windows XP, WordPad, Microsoft
                        Acces, sau orice alt program care rulează la un moment dat în calculator
                    d) printre componentele software avem: procesorul unităţii centrale, CD+ROM,
                        hard disk-ul, unităţile de memorie internă (RAM), etc

  1. SISTEMUL DE OPERARE:
                    a) este o componentă software ce asigură transmiterea optimă a datelor spre
                        imprimantă
                    b) este componentă hardware care funcţioneaza atunci când este alimentată cu
                        electricitate
                    c) este o componentă software ce asigură un mediu de lucru prietenos pentru
                        utilizator
                    d) este o interfaţă între utilizator şi calculator, având rolul de a uşura munca
                        utilizatorului în relaţia sa cu calculatorul    

Rețeaua de calculatoare

Rețeaua de calculatoare leagă între ele o mulțime mai mică sau mai mare de calculatoare, astfel încât un calculator poate accesa dateleprogramele și facilitățile unui alt calculator din aceeași rețea. De obicei este nevoie desigur și de măsuri de restricție/siguranță a accesului.
Rețelele de calculatoare se împart după extinderea lor în următoarele tipuri: LANMANWAN și, ceva mai nou, PAN. Rețelele relativ mici, de exemplu cu cel mult câteva sute de calculatoare în aceeași clădire legate între ele direct, se numesc Local Area Network (LAN). O rețea de tip LAN dar fără fir (prin unde radio) se numește WLAN (Wireless LAN). Rețele de mare întindere geografică, de exemplu între 2 orașe, pe o țară, un continent sau chiar pe întreaga lume, se numesc Wide Area Network (WAN). Rețelele de tip WAN au fost inițial foarte costisitoare. Numai companiile mari își puteau permite un WAN particular. La ora actuală însă, cele mai multe conexiuni de tip WAN folosesc ca mijloc de comunicație Internetul - acesta este universal și public, deci nu foarte controlabil de către un utilizator, în schimb însă foarte convenabil ca preț.

Rețele personale (Personal Area Network)

Un Personal Area Network (PAN) este o rețea de calculatoare folosită pentru comunicarea între câteva mici calculatoare sau și aparate multifuncționale inteligente (smart), apropiate unele de altele. Exemple de dispozitive care sunt folosite în rețeaua de tip PAN sunt imprimantele, aparatele de fax, telefoanele mobile, Personal Digital Assistant (PDA-uri), scanere, aparate de poziționare și navigație GPS, playere "inteligente" și altele.

Rețele locale (Local Area Network)

Un LAN este o rețea care acoperă o zonă geografică restrânsă, cum ar fi la domiciliu, birou, sau o clădire. Rețelele LAN curente sunt bazate pe tehnologia Ethernet. De exemplu, o bibliotecă va avea o conexiune prin fir sau de tip Wireless LAN pentru a interconecta dispozitive locale (ex.: imprimante, servere) și pentru a accesa Internetul. Toate calculatoarele din bibliotecă sunt conectate prin fir de rețea de categoria 5, numit UTP CAT5 cable, rulează protocolul IEEE 802.3 printr-un sistem de dispozitive interconectate care eventual se conectează și la Internet. Cablurile care duc spre server sunt de tipul numit UTP CAT5e enhanced cable; ele suportă protocolul IEEE 802.3 la o viteză de 1 Gbit/s.

Rețea academică (Campus Area Network)

Un Campus Area Network (CAN) este o rețea de LAN-uri interconectate, asemănatoare cu cea de tip MAN, dar ea se extinde pe o zonă geografică limitată, de exemplu a unei universități.
În cazul unei universități o rețea CAN poate face legătura între diferite clădiri ale campusului: departamentele academice, biblioteca universitară, căminul studențesc. CAN este ca extindere în general mai mare decât rețelele locale LAN dar mai mic decât WAN. Rețelele CAN au fost create cu scopul de a facilita studenților accesul liber la rețeaua Internet și la resursele universității.

Rețea globală (Global Area Network)

Specificațiile rețelei globale (GAN) au fost în curs de dezvoltare de către multe grupuri de specialiști. În general, rețeaua globală GAN definește un model de asigurare a comunicațiilor mobile între un număr arbitrar de rețele WLAN, zone de acoperire prin satelit, etc. În proiectul IEEE 802.20, IEEE a stabilit standardele pentru rețeaua terestră GAN, valabile cu începere din iunie 2008.


воскресенье, 1 мая 2011 г.

MICROPROCESORUL


MICROPROCESORUL

Unitatea centrală de prelucrare (CPU) este, în ingineria calculatoarelor, un set de circuite microscopice care reprezintă procesorul cu informaţiile principale dintr-un calculator. CPU este în general un singur microprocesor creat de obicei dintr-un disc subţire de material semiconductor, de obicei siliciu, cu milioane de circuite electrice pe suprafaţa sa. Pe un nivel mai înalt, CPU este de fapt un număr de unităţi de prelucrare interconectate care sunt fiecare responsabile pentru un aspect al funcţiei unităţii centrale de prelucrare. Unităţile centrale de prelucrare standard conţin unităţi de prelucrare care interpretează şi implementează instrucţiunile software-ului, realizează calcule şi comparaţii, fac decizii logice (determinând dacă o propoziţie este adevărată sau falsă după regulile Algebrei Booleene), înmagazinează temporar informaţii pentru utilizarea ulterioară de către altă unitate de prelucrare a CPU, ţin evidenţa pasului curent în execuţia programului şi permit CPU să comunice cu restul calculatorului.
       Principalele  caracteristici  ale  puterii  unui  procesor  sunt :
-          cantitatea  de  memorie  ce  poate  fi  citită  la  un  moment  dat
-          viteza  de  execuţie  a  operaţiilor
-          numărul  de  instrucţiuni  diferite  ce  pot  fi  executate

Microcalculatoare


Microcalculatoare

Nucleul unui microcalculator este un microprocesor. Microprocesoarele trebuie sã fie capabile sã execute instructiunile masinã ale programului; acestea contin operatii elementare: operatii aritmetice si logice, operatii pe biti, operatii de intrare-iesire, instructiuni de control al procesorului etc. Lor le corespund instructiuni în limbaj de asamblare; astfel se pot scrie programe care sã utilizeze toate facilitãtile hard ale masinii.
Fiecãrui tip de microprocesor îi este caracteristicã lungimea instructiunii masinã pe care o prelucreazã: primele microprocesoare lucrau pe 4 biti în timp ce astãzi, unitatea de prelucrare este de 32 de biti.
Lungimea unei instructiuni masinã este importantã fiindcã trebuie sã asigure retinerea codului unei operatii elementare si informatii despre operanzii acesteia. O operatie aritmeticã elementarã se realizeazã între un operand aflat într-un registru (registrii sunt zone de memorie speciale folosite de microprocesor pentru diverse operatii) si unul aflat în memorie iar rezultatul se depune din nou în registrul respectiv, urmând sã fie ulterior transferat în memorie. Astfel, o instructiune a microprocesorului contine codul operatiei, informatii despre modul de adresare si o adresã relativã (deplasament) care referã data asupra cãreia se opereazã.

Minicalculatoare


Minicalculatoarele pot executa sute de milioane de operatii pe secunda, iar pretul lor nu depaseste 200 de mii de dolari. Echipamentele periferice ale unui minicalculator includ citeva discuri magnetice, una sau doua imprimante, mai multe  console.
Minicalculatoarele sunt mai usor de utilizat decit calculatoarele mari si se aplica in proiectarea asistata de calculator, in automatizari industriale, in prelucrarea datelor, in experimentele stiintifice etc.
   
   
   

Supercalculatoare


Supercalculatoare


Un supercomputer este un computer special complex, compus din mai multe procesoare care accesează aceeași memorie centrală și care funcționează concomitent și coordonat, în cooperație strânsă, astfel încât supercomputerul poate atinge o mare performanță totală de calcul. Modul de calcul al supercomputerelor se numește "calcul paralel". Numărul de procesoare interconectate ale unui supercomputer depășește la anumite modele chiar și 100.000. Pentru comparație, un computer normal, numit de tip "scalar", conține un singur procesor central.

Pentru a menține costul unui asemenea supercomputer la un nivel rezonabil, există și arhitecturi de supercomputere care fac uz de procesoare mai ieftine și mai lente, dar foarte 

numeroase, grupate în așa-numite "cluster"-e.

 

Supercomputerele se utilizează la numeroase modelări și simulări, în special pe următorele domenii:
  • biologie
  • chimie
  • geologie
  • aerospațială
  • medicină
  • meteorologie
  • fizică
  • matematică, criptografie
  • tehnica militară



Clasificarea calculatoarelor



Caracteristica generală a calculatorului include:

Viteza de operare
Capacitatea memoriei interne
Componenţa şi capacitatea unităţilor de masură de memorie externă
Componenţa echipamentelor de întrare-ieşire
Masa
Gabaritul
Costul
Calculatoarele modernem se clasifecă în 4 categorii

1. Supercalculatoare
2. Macrocalculatoare (calculatoare mari)
3. Minicalculatoare
4. Microcalculatoare

пятница, 8 апреля 2011 г.

Structura si functoonarea calculatorului

*Omenirea este într-o continuă dezvoltare economică şi transformări ştiinţifice ,un rol important îl  joacă transferul de informaţii pe glob cât şi în spaţiul cosmic.
*In acest context, apariţia calculatorului electronic a dus la dezvoltarea multor domenii prin preluarea cantităţilor mari de informaţii şi date.
*Calculatorul electronic (sistemul de calcul), a fost conceput să imite sistemul de gândire uman şi să fie capabil să efectueze rapid un număr mare de operaţii matematice şi să stocheze rezultatele acestora.
*In ziua de azi calculatorul electronic a ajuns sa fie indispensabil, pentru multe domenii,  cât şi în domeniul casnic.
*
*Hardware.
*Totalitatea dispozitivelor electronice şi mecanice dintr-un calculator sunt numite componente hardware.
*
*Software. 
*Totalitatea informaţiilor schimbate între om si calculator se regăsesc sub forma de comenzi , programe , sisteme de operaţii şi aplicaţii ce reprezintă software-ul sistemului de calcul.

HARDWARE-MONITOR

Un PC (Personal Computer) este compus din :
1. = Monitor
*-are rolul de a afişa imagini, texte etc.
* - monitoare CRT- cu tub cinescop
* - monitoare LCD- cu cristale lichide

HARDWARE-UNITATEA CENTRALA
Unitatea centrală 
*   - se prezintă sub forma unei carcase în care avem componentele electronice: sursa de alimentare, placa de bază, procesorul, memoria RAM (pentru stocarea temporară a datelor), discul dur (hard disk) etc.
*-unitatea prezintă un panou frontal pe care se afla butoanele de pornire/oprire şi reset, ledurile care semnalează funcţionarea sistemului,activitatea hard disk-ului şi dispozitivele de stocare permanentă a datelor pe suport magnetic extern (unităţi de dischetă (floppy), CD-ROM);
*- un panou în spate unde există prizele de conectare pentru monitor, tastatură, mouse, imprimantă, reţea etc.

HARDWARE-SURSA DE ALIMENTARE
Sursa de alimentare
*- este una din componentele importante ale calculatorului;
*- sursa de alimentare preia curentul alternativ cu tensiunea de 220V din priza de perete şi îl transformă în tensiuni de voltaje mai mici(3,3V;5V;12V) care sunt dirijate prin cabluri speciale către componentele care au nevoie de aceste tensiuni.
HARDWARE-PLACA DE BAZA
Placa de bază
*-este placa principală a unui calculator, pe care se află circuite(magistrale), sloturi pentru plăcile de extensie, procesorul, BIOS-ul (Basic Input/Output System), memoria, interfaţa cu dispozitivele de stocare de date, porturile (paralel, serial);
*-controlerele pentru periferice (monitor, tastatură, unitatea de disc), toate aceste cipuri de pe placa de bază poartă numele colectiv de cipset.
HARDWARE-MICROPROCESORUL
Microprocesorul 
*-este considerat ,,creierul’’calculatorului;
*-se mai numeşte şi Unitatea Centrală de Prelucrare (UCP);
*-realizează calcule aritmetice şi operaţii     logice;
* -controlează celelalte componente ale calculatorului;
* -procesorul are propria sa memorie numită memorie cache;
* -viteza unui procesor reprezintă numărul de instrucţiuni care pot fi executate într-o unitate de timp;
*-viteza se măsoară in MegaHertzi sau GigaHertzi.
HARDWARE-MEMORIA INTERNA
Memoria internă 
*-are rolul de stocare internă a datelor pe cipuri electronice.
*-două  tipuri de memorii interne ies în evidenţă :
nROM (Read Only Memory), memorie care permite doar citirea, nu şi scrierea datelor. Toate calculatoarele conţin memorie ROM, în care sunt scrise instructiunile de pornire a calculatorului.
nRAM (Random Access Memory), memoria cu acces aleator. Acest tip de memorie permite atât citirea cât şi scrierea de date. La oprirea calculatorului, datele din această memorie se pierd.De aceea e bine salvate pe medii externe (hard-disk, floppy, etc...)
HARDWARE-PLACA VIDEO
Placa video
*-este dispozitivul care face legatura între procesor, sistem şi monitor
*-ea este înzestrata cu microprocesor propriu numit accelerator grafic şi cu memorie proprie numită memorie video ;
*-are rolul de a afişa pe monitor datele procesate de CPU (de fapt rezultatul acestor procesări);
*-se conectează pe placa de bază printr-un slot ISA, PCI sau AGP.

HARDWARE-PLACA DE SUNET
Placa de sunet 
*-are rolul de a converti semnalul digital în semnalanalogic (sonor), care este preluat de boxe;
* -pe placa de sunet se gasesc intrări
     ieşiri audio;
* -pentru calculatoarele din noua generaţie, placa de sunet este integrată în placa de bază.


HARDWARE-MODEM INTERN
Modem-ul intern 
*-realizează conectarea calculatorului pe linie telefonică la Internet;
*-cantitatea de informaţie ce o poate transfera pe linia telefonică se măsoară în biţi/sec.
*-uzual, vitezele pe linie telefonică se încadrează între 9600 b/s-56000b/s;
*-pentru linii speciale se ajunge la 2Mb/s.

HARDWARE-PLACA DE RETEA
Placa de reţea 
*-realizează transferul de date între calculator şi reţea;
*-are cam aceleaşi caracteristici cu modemul intern;
*-dar viteza de transfer este mai mare:
*-pe cablul clasic de reţea este de 10 sau 100Mb/s ;
*-pe fibră optică de ordinul GB.

HARDWARE-HARD-DISK
Hard-disk-ul
*-reprezintă cea mai importantă unitate de stocare a datelor ;
*-pe hard-disk sunt stocate toate fişierele de date ale utilizatorului ;
* -el nu se vede deoarece se află în interiorul unităţii centrale de calcul şi este o componentă deosebit de sensibilă.

HARDWARE-FLOPPY DISK
Floppy disk-ul(discheta) 
*-este destinată transportului informaţiei de mici dimensiuni între PC-uri ;
*-are capacitatea de stocare de maxim 1,44MB ;
* -viteza de transfer a datelor
     este de ordinul zecilor de Kb/s.


HARDWARE-CD-ROM
Cd-rom-ul
*-este o unitate optică de stocare a datelor ;
*-foloseşte laserul pentru a citi mediile CD ;
*-un CD poate avea capacitatea de 650 sau 700 MB (în format muzical 74 sau 80 de minute).

HARDWARE-CD-WRITER
CD-WRITER –ul 
*-este unitatea care permite scrierea CD-urilor;
*-viteza de citire/scriere se exprimă în multipli ai vitezei de citire a CD-urilor audio care este de aproximativ 150kBps;
*-această rată de transfer a datelor este identificată prin „x”;
*-unităţile de citire a discurilor CD-ROM sunt clasificate după viteza maximă de transfer a datelor astfel: „12x”, ,,16’’„40x”,etc.

HARDWARE-TASTATURA
Tastatura 
*- este principala componentă prin intermediul căreia utilizatorul dă comenzi calculatorului şi introduce date ;
*-tastaturile sunt asemănătoare maşinilor de scris , având în plus un set de taste cu funcţii speciale ;
*-este un echipament periferic de intrare destinat introducerii datelor ;
*-pe tastatură există următoarele grupe de taste:
          - taste alfanumerice
          - tastele numerice din partea
            dreapta
          - taste de control
*-tip de conectare:  serială, PS2, USB, wireless.

HARDWARE-MOUSE
Mouse-ul 
*-este folosit de utilizator pentru a da comenzi calculatorului ;
*-tip de conectare:  Com1, PS2, USB, wireless

HARDWARE-MODEM EXTERN
Modem-ul extern
* -are rolul de a conecta calculatorul la Internet prin intermediul liniei telefonice ;
* - modemurile externe sunt mult mai performante, dar şi mult mai scumpe decit cele interne, sunt folosite mai ales pentru lucrul pe linii inchiriate.

HARDWARE-IMPRIMANTA
Imprimanta 
*-face parte din categoria perifericelor de ieşire, aceasta fiind foarte utilă pentru transpunerea informaţiei din calculator pe hârtie (un document, o poză sau orice altfel de fişier grafic, un e-mail, un articol etc...);
*-imprimantele variază la rândul lor după mai multe criterii, în funcţie de scop (imprimare/tipărire) şi de rapiditate.
      Tipuri de imprimante :
* -matriceale (cu ace / calitate scăzută) - folosită pentru documente de calitate scăzută, facturi fiscale, etc (în general documente tip), singurul model de imprimantă care permite imprimarea simultană a 2 sau 3 exemplare, folosind hârtie autocopiativă.
*-cu jet de cerneală - calitate medie înspre ridicată - viteză medie - pentru documente + poze/fişiere grafice)
* -laser (viteză rapidă / calitate ridicată/ - folosind un toner)
* -cu imprimare termică - legitimaţii, carduri etc.
       Acestea pot imprima pe hârtie de dimensiuni diferite, de la A0 - numai plottere (ploter - imprimantă de dimensiuni mai mari folosită în general de firme pentru scheme CAD, afişe etc), până la plicuri, fotografii .

HARDWARE-SCANNER
Scanner-ul
* - permite scanarea unor imagini ,texte ;
*-pot fi salvate pe hard-ul calculatorului;
*-pot fi tipărite la imprimantă.